trip down memory lane
Persoonlijke ontwikkeling en de mooiste ontwerpen
Rik Hollander volgde een studie aan het Conservatorium, ging daarna werken in de horeca en besloot vervolgens dat het tijd was voor een nieuwe stap. Bijna 4 jaar geleden kwam hij in contact met Robert van Galen. Enthousiast vertelt hij over hoe hij de afgelopen periode veel heeft geleerd en meewerkte aan prachtige projecten bij Van Galen Keuken & Bad.
Een mooie kans
Van Galen Keuken & Bad kreeg steeds meer projectaanvragen en opdrachten. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen, ging Robert op zoek naar een collega voor Service. ‘Ik zag de vacature voorbijkomen en vond het een mooie kans’, vertelt Rik. ‘De ontwerpen van de keukens zagen er prachtig uit. Mijn plan was om eerst de baan te krijgen en uiteindelijk nét zulke gave ontwerpen te maken als keukenontwerper.’
Learning on the job
Naast de werkzaamheden die hoorden bij Riks nieuwe functie, nam hij alle informatie in zich op. ‘Ik ben het vak gaan leren door het gewoon te doen. Kwam ik ergens niet uit? Dan vroeg ik mijn collega’s om hulp. Daarnaast bood Robert me ook een aantal cursussen aan, die ik kon volgen. Zo heb ik het vak me eigen gemaakt.’
‘Als ik nu samen met een klant een keuken mag ontwerpen, heb ik hetzelfde gevoel als wanneer ik muziek maak’, vervolgt hij. ‘Ik had ooit gedacht dat ik met muziek mijn brood zou gaan verdienen. Het is anders gelopen, maar mijn werk geeft me hetzelfde gevoel.’
Een project om trots op te zijn
Rik blikt vol enthousiasme terug op een project waar hij de afgelopen maanden hard aan heeft gewerkt. ‘Een bijzonder project was een nieuwe keuken voor de familie Beens uit Berkum. Zij hebben mij heel vrijgelaten in het ontwerp, terwijl ze wel duidelijke wensen hadden. Zo vonden ze het belangrijk dat er genoeg ruimte was om voor grote groepen te koken.’
De familie heeft een foodtruck en daarom een geschikte ruimte nodig om alles voor te bereiden. Er moest voldoende ruimte voor het werkblad zijn, veel ruimte om producten te koelen én natuurlijk veel kastruimte.’
‘Ze wilden ook graag producten stomen en sous vide garen. Sous vide garen duurt gemiddeld wat langer, daarom was een tweede oven nodig’, legt Rik uit. ‘Zo kunnen ze tegelijkertijd ook nog andere gerechten bereiden. Daarnaast vond de klant het belangrijk om de keuken te zien als een centrale plek in de ruimte. Vrienden en familie moeten gemakkelijk kunnen aanschuiven, zodat er tijdens het koken ook gezellig kan worden gekletst.’
Alle functies in 1 ontwerp
Het was een aardige klus om al deze wensen in één ontwerp te stoppen. ‘Ik vind het mooi dat het uiteindelijk allemaal goed is gelukt’, gaat Rik verder.
‘Bovendien hebben we de keuken geplaatst aan de tuinzijde van de woning, terwijl de voormalige keuken aan de voorkant van het huis was gesitueerd. Eindresultaat: hele blije mensen die met hun kookkunsten andere mensen ook weer heel blij gaan maken.’
Hard werken en veel lol
Rik heeft het erg naar zijn zin bij Van Galen Keuken & Bad. ‘Het team is als een warm bad. We hebben veel lol samen, maar op de momenten dat het nodig is, luisteren we ook goed naar elkaar. Er heerst een sfeer waarbij we eerlijk kunnen en durven zijn zonder iemand te kwetsen. Op die manier kunnen we de beste resultaten boeken en de mooiste ontwerpen creëren.’